Ett besök hos tandhygienisten

Du behöver inte först träffa en tandläkare eller ha en remiss för att besöka en tandhygienist. Utan kan själv kontakta den du vill gå hos för att få vård.

Första gången du kommer får du alltid fylla i en hälsodeklaration där du får fylla i om din hälsa och eventuella mediciner. Det är viktigt att veta så vi kan ge dig en bra och säker vård, så har du många mediciner eller svårt att komma ihåg namnen kan det vara bra att ta med en lista över dina mediciner.

När hälsodeklarationen är ifylld och eventuellt gått igenom den om det skulle vara något särskilt så tar tandhygienisten röntgenbilder för att ha som komplement till när det är dags att titta igenom tänderna. Därefter kontrolleras insidan av läppar och kinder, tunga och tandkött för att utesluta förändringar eller infektioner. Tandhygienisten tittar även efter hål och eventuella dåliga lagningar i tänderna, en fullständig fickmätning av tandköttsfickorna och känner även efter tandsten.

När tandhygienisten har undersökt dig färdigt så gås resultatet igenom om vad undersökningen har påvisat och tillsammans går ni igenom en kommande behandlingsplan. Om det skulle vara så att munhygienen skulle kunna förbättras med t.ex. en annan borstteknik eller nya hjälpmedel för att få rent mellan tänderna så instrueras du det för att kommande behandling ska få ett bra resultat. Djupa och infekterade tandköttsfickor är första tecknet på början till tandlossning och behöver därför behandlas snarast så inte tanden går förlorad.

Behandlingsplanen är personlig och görs utefter dina behov, oftast bokas det upp 1-4 tider.
På dessa tider kontrolleras munhygienen, tandköttsfickor behandlas och tandstenen avlägsnas och allt avslutas med en polering av tänderna.

Om man skulle tycka att det är obehagligt med tandstensborttagning går det alltid att få bedövning i tandköttsfickan. Bedövningen som används är en gel så inga sprutor behövs.